Μετά από πρόταση του Μακρόν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, συμφώνησαν κατ’ αρχήν να πραγματοποιήσουν μια σύνοδο κορυφής για την κρίση στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον και το Παρίσι.
Το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε στους δύο αρχηγούς κρατών μια σύνοδο κορυφής για την «ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη». Ο Μπάιντεν συμφώνησε στη συνάντηση «κατ’ αρχήν» υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 24 Φεβρουαρίου.
«Είμαστε πάντα έτοιμοι για διπλωματία», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. «Αλλά είμαστε επίσης έτοιμοι να επιβάλουμε άμεσες και αυστηρές κυρώσεις, εάν η Ρωσία αποφασίσει να προχωρήσει σε πόλεμο» πρόσθεσε η Τζεν Ψάκι.
Η Φον ντερ Λάιεν περιγράφει τις πιθανές κυρώσεις
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «τεράστιες συνέπειες» εάν επιτεθεί στην Ουκρανία: «Για το Κρεμλίνο, οι οικονομικές κυρώσεις σημαίνουν ότι εάν πραγματοποιήσουν στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία θα αποκοπεί καταρχήν από τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Οι κυρώσεις θα αφορούν «όλα τα προιόντα που χρειάζεται επειγόντως η Ρωσία για να εκσυγχρονίσει και να διαφοροποιήσει την οικονομία της, τα οποία όμως παράγονται από εμάς και τα οποία η Ρωσία δεν μπορεί να αντικαταστήσει»,πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η φον ντερ Λάιεν είπε: «Δεν θα είναι εύκολο για αυτόν να εξηγήσει στους δικούς του γιατί επιτίθεται στην Ουκρανία και γιατί αποδέχεται αυτές τις τεράστιες συνέπειες για τη Ρωσία».